Verkkokaupan etusivu - näin onnistut

lukuaika 6
28.6.2022 15:50:48

Hyvä verkkokaupan etusivu on asiakkaitaan puhutteleva, sillä moni linkki johtaa yleensä suoraan verkkokaupan etusivulle. Ei ole kuitenkaan tarkoitus, että asiakkaat jäävät selaamaan etusivua vaan sen tulee toimia lähtöpisteenä ja oppaana tuotesivuille. Etusivulta tulee myös saada selkeä kuva yrityksestä ja siitä mitä yritys myy sekä tarjota samalla asiakkaille syy ostaa kyseisestä verkkokaupasta. Huonosti rakennettu etusivu voi johtaa suurempaan välittömään poistumisprosenttiin (bounce rate) ja tehty työ asiakkaiden ohjaamiseksi verkkokauppaan käy turhaksi. Välitön poistuminen tai se että asiakkaat eivät etusivua pidemmälle selaa verkkokauppaa, näkyy myös hakukoneissa - vaikka näiden mittareiden vaikutus verkkokaupan sijoittumiseen hakukoneissa on hieman kiistanalaista, tuskinpa nämä tekijät sijoitusta ainakaan parantavat. Tämän artikkelin tarkoituksena on tarjota ratkaisuja, joiden avulla voit päästä alkuun oman etusivusi ja verkkokaupan rakentamisen kanssa. 

Opastaminen

Eksynyt asiakas verkkokaupassa on turhautunut asiakas. Asiakkaan opastaminen on oleellista koko verkkokaupassa eikä sen merkitystä voi väheksyä etusivullakaan. Siellä tärkeimpinä asioina opastamisen kannalta ovat verkkokaupan valikot, mutta myös toiminnon kohteet (CTA, Call to Action), joiden tehtävänä on asiakkaan kiinnostuksen herättäminen ja oikeaan paikkaan ohjaaminen. Toteutukseltaan CTA on yksittäinen selkeästi erottuva linkki tai painike, mutta sisältö vaihtelee yrityksittäin perustuen kohderyhmiin, joille ne ovat suunnattu. Toimintojen määrittäminen riippuu siis siitä, että mikä on tavoite ja mihin asiakkaat halutaan ohjata. Toimintoja luodessa voidaan ajatella kysymystä: “Mikä on tärkein asia, joka asiakkaiden tulisi tietää?”. Riippuen ongelmasta ja tavoitteesta, tämä toiminto voi olla esimerkiksi uuden tuotteen ennakkotilaus, linkki kauden tarjouksiin tai uutuuksiin. Rakenna toiminnot harkiten käyttäen kokosivun levyisiä mainoksia tai tuotenostoja käyttäen. Pidä etusivu kuitenkin selkeänä äläkä luo liikaa toimintoja sillä se sekoittaa asiakasta.

wlly

Wellyn verkkokaupassa on selkeä ja erottuva CTA.

Oleellinen osa verkkokauppaa on myös sen valikot. Valikoiden rakentaminen verkkokaupassa on tasapainoilua tuotekokonaisuuksien kanssa. Hyvä valikkorakenne lisää konversiotasi ja siihen on hyvä panostaa. Baymard Institute toteaa artikkelissaan, että yliluokittelu on edelleen tärkein yksittäinen luokitteluun perustuva navigointiongelma keskimääräisellä verkkokauppasivustolla. Huonon luokittelun vaikutukset voivat olla tuhoisampia kuin välittömät sivuston hylkäämiset, ne voivat johtaa yrityksesi tuotemerkin kärsimiseen. Alla oleellisia huomiota valikon rakentamiseen:

  1. Älä jaa tuotteitasi ryhmiin, jotka perustuvat tuotteiden tyyppeihin, käytä tuotesuodattimia
  2. Jaa tuoteryhmäsi korkeintaan 10 ryhmän kokonaisuuksiin
  3. Käytä linkkejä myös päätasolla

Käytä aikaa, testaa ja tee harkittuja ratkaisuja verkkokaupan valikkorakenteen kanssa. Sillä voi olla suuri merkitys myyntisi kannalta.

Kohdentaminen

Etusivulta tulee selvitä mitä myydään, kenelle myydään ja miksi se sopii kyseiselle asiakkaalle. Tämän viestin tulee olla selkeä ja jos asiakkaasi eivät pysty sitä päättelemään, he todennäköisesti siirtyvät eteenpäin. Miten tämä viesti sitten sanoitetaan? Kohderyhmäsi asiakkaat voidaan luokitella viiteen eri tietoisuuden tasoon (Eugene M. Schwartz):

  • Unaware, asiakkaalla ei ole ongelmaa tai ei ole tietoinen siitä
  • Problem Aware, asiakas tietää ongelman, mutta ei ratkaisua siihen
  • Solution Aware, asiakas tietää että on olemassa ratkaisu ongelmaan
  • Product Aware, asiakas tietää tietyn ratkaisun ongelmaansa
  • Most Aware, sitoutuneet ostamaan

Näiden tasojen avulla voidaan viesti kohdistaa oikein, kun samalla mietitään, että  mitä asiakkaasi haluavat? Ihmiset ostavat tunneperäisesti eivätkä tee järkiperusteisia päätöksiä vaikka saattavat niin väittääkin. Sopivan viestin löytämiseksi tulee miettiä tunnetiloja ja miten viestistä voisi tehdä asiakkaisiisi vetoavan niiden pohjalta. Opi asiakkailtasi, käytä tuotearvosteluja hyväksesi tai kysy heiltä miksi he käyttävät tuotettasi. Älä keksi arvolupauksia, ei ole markkinoinnin tehtävä kertoa heille mitä tuntea tai uskoa, vaan vedota jo olemassa olevaan tunnetilaan. Kun tiedät asiakkaasi tietoisuuden tason ja mitä he haluavat, voit siirtyä kirjoittamaan arvolupauksia.

Kirjoittamisessa kannattaa käyttää lähtökohtaisesti aina asiakkailta saatuja arvosteluja tai henkilökohtaista palautetta. Muista käyttää palautteen kanssa samankaltaista kieltä, se vetoaa myös muihin asiakkaisiin. Mikäli asiakaspalautetta ei ole käytettävissä, voit käyttää alla olevia esimerkkejä apuna suunnittelussa.

Most Aware
Mene suoraan asiaan ja kampanjoi diiliä suoraan asiakkaallesi: mainosta esimerkiksi -20% kaikista tietyn ryhmän tuotteista. Asiakkaasi tuntevat brändisi, mutta yleensä pienemmällä verkkokaupalla on ehkä parempi valita jokin toinen strategia, ellei kohderyhmä ole todella suuri.
 
zalando-aware
 
Product Aware
Suurin osa verkkokauppoista osuu tähän kategoriaan ja helpoin ratkaisu on puhua tuotteistasi. Viestin tulisi ylistää tuotetta, mikä tekee siitä parhaan vaihtoehdon? Miksi se on oikea tuote asiakkaallesi?
 
ridge 
Solution Aware
Jos kohderyhmäsi asiakas on tietoinen ratkaisusta, he siis tietävät mitä tarvitsemansa tuote tekee. Sinun tulee silloin esittää asiakkaalle ratkaisu ongelmaan ja käyttää tuotetta ilmaisuvälineenä ongelman ratkaisuun.
 ultra-beauty
 
Problem Aware
Tämän tyyppisillä asiakkailla ei ole halua, mutta heillä voi olla aavistus siitää, että kaikki ei ole kohdillaan. Tehtävänäsi on auttaa heitä tunnistamaan ongelma, tehdä siitä suurempi asia kuin mitä se oikeasti on ja tarjota ratkaisu ongelmaan (Problem-Agitate-Solve).
 
glossier
 
Unaware
Jos ideaalisin asiakkaasi ei ole tietoinen ongelmastaan, hän ei todellakaan ole tietoinen ratkaisusta tai tuotteistasi. Heitä ei kiinnosta edut, tarpeet tai mielihalut. Silloin tulee puhutella markkinaa.
 
uncommon-goods
 

Pääkuva

Etusivun sisällön tärkein elementti on pääkuva, joka on sivun yläreunaan sijoitettu kokoleveä kuva. Tämä kuva mukailee yrityksesi tuomaa arvoa asiakkaalle sekä tuo selkeyttä ja luo asiayhteyden. Se on se ensimmäinen asia, jonka asiakkaasi näkevät ja joidenkin tutkimusten mukaan sinulla 50 millisekuntia aikaa tehdä vaikutus. Kuva voi olla jokin neljästä eri tyypistä. Se voi olla tuotekuva, asiayhteyskuva tai kuva kuuluisasta perustajasta (famous founder). Se voi olla myös kuva, jossa ei ole selkeää asiayhteyttä. Tuotekuva esittelee tuotetta ja tällaiset kuvat ovat monesti utilitaristia: monesti mainostettavat tuotteet ovat siten high end-tuotteita, joiden tuomaa mukavuutta ja arvoa voidaan markkinoida asiakkaalle, mutta monet käyttävät tätä markkinointistrategiaa, koska se on helppo ja halvin toteuttaa.

larq

Larq myy itsestään puhdistuvia vesipulloja ja tuotekuvan käyttäminen on luontevaa

Asiayhteyskuvat ovat kuvia, jotka luovat kontekstin tuotteelle. Nähdessään ihmisen käyttämässä tuotetta se luo asiakkaalla mielikuvan siitä miten tuotetta käytetään ja tuo siten eniten arvoa asiakkaalle.

theotherdanishguy

the other danish guy käyttää hienosti tilaa edukseen - asiayhteyskuva, joka jää mieleen

Asiayhteyttömiä kuvia tulisi välttää, koska ne eivät lisää mitään uutta viestiin, jonka haluat asiakkaillesi välittää. Pahimmassa tapauksessa tällaiset kuvat voivat vain sekoittaa asiakasta. Esimerkkejä asiayhteyttömistä kuvista on esimerkiksi, jotka eivät kerro mitä yritys myy tai kuvia, joissa teksti ja kuva eivät täsmää keskenään. Famous founder kuvien arvo perustuu julkisuuden henkilöön eivätkä ne ole kovin usein hyödynnettävissä verkkokaupassa.

famous-founder

Esimerkki famous founder tyyppisestä pääkuvasta

Pääkuvan luominen

Alta löydät yleisen ohjenuoran pääkuvan luomiseen. Kuvan kokoat seitsemän eri kohdan avulla, joihin kuvasi tulisi vastata.

hero-shot-persuasion-factors

  1. Hakusanan osuvuus, visualisoi hakusanaa, jolla sivulle tultiin
  2. Selkeyden luominen, kuva auttaa kertomaan, mistä sivustossa on kyse
  3. Tue suunnittelulla, kuva tukee ja ohjaa katsetta kohti CTA:ta (esim. henkilö osoittamassa painiketta)
  4. Alkuperäisyys, kuva esittää brändisi uskottavasti
  5. Lisätty arvo, tuoko kuva lisäarvoa, parantaa osuvuutta, osoittaa hyötyjä?
  6. Toivottu tunne, esittää haluttuja ominaisuuksia tai tunteita, resonoi ja inspiroi toimintaa
  7. Asiakas "sankari", kuvaa asiakkaan "sankarina" tuotteen avulla

Kuvan ei tarvitse vastata täydellisesti kaikkiin näihin kohtiin, vaan voit ajatella enemmänkin ohjenuorina. Riittää jos kuvasi täyttää kohdista täydellisesti kolme ja neljä sinne päin.

Sisältö

Miten paljon sisältöä tulisi olla? Onko sivuni liian lyhyt tai pitkä? Verkkokaupan etusivun pituudelle ei ole mitään parasta käytäntöä. Toisinaan hyvin lyhyt sivu toimii ja toisinaan etusivut ovat melko pitkiäkin. Kaikken tärkeintä on kuitenkin sivun yläosasta löytyvä sisältö, jonka asiakas näkee skrollaamatta sivua. Tästä syystä keskityimme myös tuon sisällön tuottamiseen tässä artikkelissakin. Mutta mitä tapahtuu sen jälkeen, jos pääkuva ei toimi kuten pitäisi. Asiakas ei klikkaakaan siitä. Tutkimuksen mukaan ihmiset eivät juuri vieritä sivua, asiakkaasi näkevät keskimäärin noin kolme näytöllistä etusivustasi. Tämä on kuitenkin keskiarvo. Jos verkkokauppa keskittyy yhden tuotteen myymiseen tai myy kuukausitilausta, voi olla järkevää perustella tuotteen ostoa pidemmälti. Asiakkaat ovat mahdollisesti kiinnostuneet tietämään enemmän. Toisaalta voit seuraavaksi keskittyä palaavien asiakkaiden huomioimiseen, tai ehkä pääkuvasi puhuttelee vain osaa asiakkaistasi ja voit huomioida muita sisällöllä pääkuvan jälkeen. Verkkokauppasi etusivun tulee olla juuri niin pitkä kuin sen tarvitsee olla eikä yhtään sen pidempi. Kaiken sisällön tulee kuitenkin keskittyä ajamaan asiakkaasi seuraavalla tasolle, selaamaan tuotteitasi, tilaamaan uutiskirjeen, seuraamaan sosiaalisessa mediassa, lukemaan arvosteluja tai tekemään vaikkapa kyselyn. Näiden priorisointi on sinusta kiinni ja ennen kaikkea erilaisia variaatioita kannattaa testata.

Etusivun rakentamiseen kannattaa käyttää aikaa. Keskity ennen kaikkea viestimään oikein asiakkaillesi (tunne asiakkaasi) ja kohdenna tärkeimmät asiat sivun yläreunaan. Älä aliarvioi valikkorakenteen tärkeyttä ja eksytä asiakkaitasi. Etusivun ei tarvitse olla välttämättä visuaalisesti näyttävä, mutta käytä annettu tila tehokkaasti. Kokeile rohkeasti erilaisia vaihtoehtoja ja älä ole tylsä! Tylsä ei myy.

You got this 👍🏻

Ei kommentteja vielä

Kerro mitä pidit