Jos myyt asiakkaille lahjakortteja, ne kannattaa toteuttaa Finqun lahjakortit-toiminnon avulla. Sillä voit lisätä kauppaan myyntiin lahjakortteja ja lahjakortin avulla asiakkaat voivat maksaa tilauksensa lahjakortin avulla. Tässä ohjeessa kerromme, kuinka voit käyttää lahjakortit-toimintoa.

Lahjakortti-tuotteen lisäys

Lahjakortti luodaan normaalin tuotteen tapaan:

1. Mene vasemmalta Tuotteet > Tuoteryhmät ja tuotteet.
  2. Valitse tuoteryhmä, johon haluat lahjakortin lisätä.
  3. Klikkaa Lisää tuote-nappia oikealta ylhäältä.
  4. Sivulla näkyy Valitse luotava tuote -valikko. Valitse siitä Lahjakortti.
Valitse tuotteen tyypiksi Lahjakortti.

Kun olet valinnut lahjakortin, sivu latautuu uudelleen ja voit sen jälkeen täydentää lahjakortin tiedot. Suuri osa lahjakortin tiedoista ovat samoja kuin normaalissa tuotteessa, mutta lahjakortissa on tiettyjä lahjakortteihin liittyviä asetuksia, joista kerromme tämän ohjeen seuraavissa kohdissa tarkemmin.

Lahjakortin asetukset

Tuotteen Lahjakortti-osiosta voit täyttää lahjakortin asetukset:

1. Aseta Lahjakortin arvo-kenttään lahjakortin arvo. Lahjakortin arvo on oletuksena sama kuin lahjakortin hinta. Halutessasi voit kuitenkin määritellä lahjakortille sen myyntihintaa suuremman tai pienemmän arvon.
  2. Aseta lahjakortin voimassaoloaika vuorokausina. Jos jätät kentän tyhjäksi, on lahjakortti voimassa ikuisesti. Voimassaoloaika lasketaan siitä hetkestä, kun lahjakortti ostetaan.
  3. Käytettävä kerralla-kohdasta voit valita, tuleeko asiakkaan käyttää koko lahjakortin summa kerralla.
Lahjakortin asetukset

Sähköisesti toimitettavat lahjakortit

Lahjakorttituotteen Lisätiedot-välilehdellä on kohta Toimitus ja palautus: Tuote toimitetaan sähköisesti. Tämä asetus poistaa verkkokaupan kassalta toimitustavan valinnan, jos asiakkaalla on ostoskorissaan vain sähköisesti toimitettava lahjakortti. Mikäli asiakkaalla on ostoskorissa myös muita tuotteita, näyttää kassa normaalit toimitustavat.

Sähköinen toimitus poistaa kassalta toimitustavan valinnan.

Lahjakortti-viesti

Lahjakortin sähköinen toimitus voidaan automatisoida siten, että kauppa lähettää lahjakortti-viestin asiakkaalle heti lahjakortin ostamisen jälkeen.

Voit kytkeä viestin käyttöön menemällä vasemmalta Asetukset > Viestit.

Etsi listalta Lahjakortti-niminen viesti ja kytke se käyttöön asettamalla valinta vihreäksi ja klikkaa sen jälkeen Tallenna-nappia oikealta ylhäältä.

Klikkaamalla viestin nimeä voit asettaa viestille myös oman otsikon ja oman tekstin.

Viestin nimeä klikkaamalla pääset muokkaamaan otsikkoa / tekstiä viestissä.
Oikean reunan kytkimestä voit valita, onko viesti käytössä.

Lahjakortin koodi

Lahjakorteissa ei ole pakko käyttää automaattista sähköposti-viestiä. Voit toimittaa lahjakortin asiakkaalle myös ihan perinteisenä kirjepostina omalla lahjakorttipohjallasi.

Asiakkaan ostaman lahjakortin koodi näkyy tilauksen tiedoissa tilatun tuotteen kohdalta. Siitä koodin voi ottaa ylös ja kirjoittaa asiakkaalle toimitettavaan lahjakortti-tuotteeseen.

Lahjakortin koodi näkyy tilauksen tiedoissa hallinnassa.

Voit myös lähettää lahjakortin koodin asiakkaalle manuaalisesti (jos ei ole käytössä automaattista lahjakortti-viestiä). Tämä onnistuu tilauksen Viestit-osiossa valitsemalla viestin pohjaksi Lahjakortti ja sen jälkeen valitse pudotusvalikosta viestissä toimitettava lahjakortti. Kirjoita lopuksi vielä haluamasi oma viesti ja klikkaa Lähetä.

Lahjakortti viestin voi lähettää myös manuaalisesti tilauksen Viestit-osiosta.

Lahjakortilla maksaminen

Jotta asiakkaat voivat maksaa tilauksia lahjakortin avulla, kauppaan tulisi lisätä lahjakortti-maksutapa. Maksutapa lisätään seuraavasti:

1. Valitse vasemmalta Asetukset ja sen jälkeen Maksutavat
  2. Klikkaa Lisää maksutapa -nappia ja valitse sen jälkeen listalta Lahjakortti
  3. Täytä maksutavan asetukset (nimi, kuvaus, yms) ja tallenna tiedot.
  4. Nyt kaupan kassalla näkyy Lahjakortti-maksutapa, johon asiakas voi syöttää lahjakortin koodin.
Ota käyttöön Lahjakortti-maksutapa, jotta lahjakortilla voi maksaa verkkokaupassa.

Lahjakorttien seuranta

Verkkokaupan hallinnan vasemmasta menusta löytyy kohta Tuotteet > Lahjakortit, josta voit seurata, miten lahjakortteja on käytetty.

Klikkaamalla lahjakorttia, saat auki tarkemmat tiedot, josta ilmenee mm. paljonko lahjakortin arvoa on jäljellä, mihin tilauksiin korttia on käytetty ja mikä on lahjakortin päättymispäivä.

Muodostetut lahjakortit näkyvät Tuotteet > Lahjakortit -osiossa.

Lahjakorttien avoin saldo -raportti

Vasemman menun Raportit-kohdasta voit muodostaa raportin lahjakorttien avoimesta saldosta. Tieto myytyjen lahjakorttien avoimesta (käyttämättömästä) saldosta on hyödyllinen mm. kirjanpidon kannalta.

Raportit-osiosta voit muodostaa raportin lahjakorttien avoimesta saldosta.

Lahjakorttien muodostaminen käsin (vain Myymälää varten)

Finqun hallinnassa on mahdollisuus muodostaa lahjakortteja manuaalisesti.

Normaalisti lahjakorttia ei tarvitse muodostaa erikseen, koska se muodostuu automaattisesti, kun lahjakortti ostetaan. Lahjakorttien manuaalinen luonti on lähinnä sitä varten, jos haluat etukäteen painaa lahjakortin koodin valmiiksi ja myydä niitä lahjakortteja asiakkaille myymälässä.

Lahjakortin voi luoda manuaalisesti seuraavalla tavalla:

1. Mene vasemmalta Tuotteet > Kaikki tuotteet > Etsi lahjakortti-tuote ja avaa se.
  2. Siirry Lahjakortit-välilehdelle.
  3. Klikkaa Luo-nappia.
  4. Aseta lahjakortin asetukset ja klikkaa uudelleen Luo-nappia.
  5. Lahjakortin koodi ilmestyy sivulle ja tallenna sen tiedot klikkaamalla oikealta ylhäältä Tallenna-nappia.