Verkkokaupan julkaiseminen tuo verkkokaupan julkisesti esille internettiin. Ennen kaupan julkaisemista on hyvä tarkistaa, että kauppa on sisällöllisesti ja teknisesti julkaisukunnossa.

Julkaiseminen tapahtuu muuttamalla kaupan tilaa kaupan perustiedoista menemällä Asetukset > Perustiedot ja valitsemalla siellä Julkaisun tila > Julkaistu.

Ennen verkkokaupan julkaisua on kuitenkin hyvä vielä lukaista tämä ohje läpi ja tarkistaa, että kaikki on kunnossa.

Maksu- ja toimitustavat

Jotta kaupasta voi tilata, tulee siellä olla vähintään yksi maksu- ja toimitustapa käytettävissä. Näiden tekninen toiminta on hyvä varmistaa tekemällä kaupasta yksi testitilaus.

Testaaminen on yksinkertaista: Lisää tuote ostoskoriin > siirry kassalle > siirry maksamaan tilaus.

• Joissain maksutavoissa on saatavilla erillinen testitila maksujen kokeilemista varten. Mikäli maksutavan asetuksissa näkyy testitila-painike, kytke se päälle ja suorita testitilaus.
  • Toimitustavoissa on hyvä huomioida toimituskulujen osuus tilauksesta. Varmistathan, että toimituskulut näkyvät ja ne ovat sen suuruiset kuin olit ajatellut.

Ulkoasu ja sisältö

Huomioithan, että kauppa on julkaisun jälkeen kaikkien nähtävillä internetissä. Tämän vuoksi kaupan ulkoasu ja sisältö on hyvä olla kunnossa siinä kohtaa, kun painat julkaise-nappia.

Muistathan laittaa kauppaan selkeästi esille ainakin:

Käytettävyys eri laitteilla

Hyvin usein verkkokauppa toteutetaan tietokoneella ja siinä yhteydessä kauppaa tuleekin paljon käytettyä yksinomaan tietokoneen isommalla näytöllä. Kannattaa kuitenkin pitää mielessä se, että asiakkaat käyttävät kauppaa useilla eri laitteilla, kuten puhelimella, tabletilla, kannettavalla tietokoneella, pöytäkoneella.

Voit näillä laitteilla kokeilla, kuinka kauppa toimii. Tai jos sinulla ei kaikkia laitteita ole saatavilla voit myös tehdä niin, että pienennät tietokoneen selainikkunaa eri kokoihin ja katsot miten tekstit, kuvat sekä muut elementit sivulla tuolloin asettuvat ja miten helppoa on esimerkiksi tuotteiden selaaminen tai lisäys ostoskoriin.

Tuotetiedot

Varmista, että tuotteiden tiedot ovat selkeästi esillä:

• Tuotekuvat ovat hyvälaatuisia
  • Tuotteen nimi vastaa tuotetta ja sitä mitä asiakas on etsimässä
  • Tuotekuvaus on huolellisesti laadittu ja se vastaa asiakkaan kysymyksiin
  • Mahdolliset väri- ja kokovalinnat toimivat oikein ja niiden varastoseuranta on kunnossa.
  • Tuotteiden hinnat on oikeat ja niihin on asetettu arvonlisäverot.

Verkkotunnus ja ssl

Kaupalle on hyvä rekisteröidä oma verkkotunnus, jolloin kaupalla on yksilöllinen www-osoite. Verkkotunnuksen voi rekisteröidä ulkopuolisen verkkotunnusvälittäjän kautta.

Ohje verkkotunnuksen liittämiseksi verkkokauppaan

Kokeilethan verkkokauppaa vielä julkaisun jälkeen omassa osoitteessasi ja varmista, että

• selaimen osoiterivillä pysyy näkyvillä oma osoitteesi
  • voit lisätä tuotteita normaalisti ostoskoriin.

SSL-salaus verkkokauppaan

Julkaisun jälkeen voit pyytää Finqun tuesta kauppaasi veloituksettoman ssl-salauksen. Kun kauppa on salattu, asiakkaiden nettiselaimet eivät enää varoita salaamattomasta yhteydestä ja kaupassa asiointi on turvallisempaa.

Kävijäseuranta ja hakukoneet

Kaupan kävijöiden seuranta ja hakukonenäkyvyyden selvittäminen ovat tärkeitä mittareita kaupan myynnin kehittämiseksi. Kauppa kyllä toimii hyvin ilman näitäkin, mutta ne hyvä ottaa käyttöön aikaisessa vaiheessa, jotta saat kerättyä mahdollisimman paljon dataa.

Ohje Google Analyticsin liittämiseksi kauppaan
Ohje Search Consolen käyttöönottamiseksi kaupassa

Kokeile myös tilauksen käsittely

Testitilauksen jälkeen näet tekemäsi testitilauksen kaupan hallinnassa ja voit samalla harjoitella tilauksen käsittelemistä.