fbpx

Ohjeet

Verkkotunnuksen siirtäminen pois Finqusta

Finqu Oy ei tarjoa enää uusia verkkotunnus- tai sähköpostipalveluja. Pidempään Finqua käyttäneillä kauppiailla saattaa vielä olla verkkotunnus ja sähköposti Finqun kautta. Jos kauppasi verkkotunnus on meillä ylläpidossa, suosittelemme harkitsemaan sen siirtoa toiseen palveluun.

Aikomuksemme on lopettaa verkkotunnusten ylläpito joskus kokonaan, mutta tulemme siitä tiedottamaan hyvissä ajoin.


Miten tarkistan onko verkkotunnukseni ylläpidossa Finqussa?

Voit käyttää verkossa olevia whois-palveluja, esimerkiksi https://whois.domaintools.com/. Siellä on kenttä, johon voit syöttää osoitteesi ja suorittaa haun. Jos haun jälkeen Name Servers -kohdassa lukee ns1.finqu.com, ns2.finqu.com jne. ja Registrar-kohdassa lukee NETIM, on domainisi ylläpidossa Finqussa. Voit halutessasi olla yhteydessä myös Finqun tukeen, jos et ole varma, onko domainisi ylläpidossa Finqussa. Voimme selvittää asian puolestasi.


Uuden ylläpitäjän valinta

Verkkotunnuksen voi siirtää käytännössä mille vain Suomessa toimivalle välittäjälle. Niitä on useita, alta löydät muutaman esimerkin:


Välittäjän vaihtoavain

Tarvitset siirtoa varten välittäjän vaihtoavaimen, joka tunnetaan kavereiden kesken myös nimellä siirtoavain. Siirtoavaimen voit kysyä Finqun asiakaspalvelusta.

Siirtoavain on voimassa 1 kuukauden. Mikäli et ole siirtämässä domainia kuukauden sisällä, ei vielä kannata tilata siirtoavainta.


Tärkeä muistutus sähköposteista

Ennen kuin opastamme siirron vaihe vaiheelta, muistuttaisimme vielä sähköposteista. Jos sinulla on sähköposteja omalla verkkotunnuksella (@kauppasiosoite.fi), ne lakkaavat toimimasta Finqussa, kun verkkotunnus on siirtynyt. Tämä asia on hyvä ennakoida siten, että otat nykyisestä sähköpostistasi talteen tärkeät sähköpostit omalle koneelle. Kun verkkotunnus on siirtynyt, voit avata samat sähköpostipalvelut uudella palveluntarjoajalla.


Siirtäminen vaihe-vaiheelta

Vaihe 1 – domainin siirtäminen

Kun olet saanut Finqulta verkkotunnuksen siirtoavaimen, voit aloittaa siirron. Mene valitsemasi uuden välittäjän sivuille ja etsi sieltä kohta, jossa domainin voi siirtää (uuden välittäjän asiakaspalvelu voi auttaa tarvittaessa lisää siinä).

Huomioithan, että tarvitset uudelta välittäjältä vain nimipalvelut (et tarvitse webhotellia). Esimerkiksi Hostingpalveluilla on tällainen domainparkki-palvelu sitä tarkoitusta varten: https://www.hostingpalvelu.fi/domainparkki/

  • Fi-päätteinen domain siirtyy yleensä muutamassa tunnissa tai viimeistään vuorokaudessa.
  • Com- tai muissa päätteissä saattaa mennä pidempään, jopa viikkokin.

Vaihe 2 – sähköpostilaatikot

Jotta sähköpostiliikenteeseen ei tulisi katkoksia, sinun on hyvä avata sähköpostit uudelta palveluntarjoajalta mahdollisimman pian. Siitä kannattaa olla yhteydessä uudelle palveluntarjoajalle hyvissä ajoin.

Sähköpostipalvelut voi tilata joko uudelta palveluntarjoajalta suoraan (jos heillä on sähköpostipalveluja) tai vaihtoehtoisesti voit käyttää sähköposteihin esimerkiksi Googlen Gsuite -palvelua. Gsuiten käyttöönotto edellyttää domainin uudelta ylläpitäjältä pieniä muutoksia domainin nimipalveluihin ja siihen saat opastusta uudelta ylläpitäjältä.

Vaihe 3 – verkkotunnuksen ohjaaminen Finquun

Kun verkkotunnus on siirtynyt uudelle palveluntarjoajalle, se tulisi ohjata Finqu-verkkokauppaan. Tarvitset ohjaukseen erityisen cname-tietueen, jonka saat Finqun hallinnasta seuraavasti:

  1. Poista ensin Finqusta nykyinen verkkotunnuksesi. Siirry oikealta ylhäältä Tilin hallinta -osioon () ja valitse sen jälkeen vasemmasta valikosta Asetukset > Verkkotunnukset. Klikkaa verkkotunnusta ja sen jälkeen Poista-nappia.
  2. Poistettuasi verkkotunnuksen klikkaa Lisää verkkotunnus -nappia.
  3. Kirjoita osoitekenttään kauppasi osoite www- (tai muun) alkuliiteen kanssa (esim www.osoitteesi.fi)
  4. Kopio talteen sivulla näkyvä ohje verkkotunnuksen ylläpitäjälle.
  5. Klikkaa Liitä-nappia.

Tee seuraavaksi ohjeessa oleva cname-muutos verkkotunnukseen. Verkkotunnuksen uusi ylläpitäjä osaa opastaa siinä tarkemmin.

Verkkotunnukseen tulisi cname-tietueen lisäksi asettaa myös a-tietue ip-osoitteella 95.216.173.152. Siihenkin saat neuvot verkkotunnuksen ylläpitäjältä.

Mikäli valitsit ylläpitäjäksi Hostingpalvelun, kannattaa tutustua myös heidän omaan Verkkotunnuksen ohjaus Finquun -ohjeeseen.

Nimipalvelumuutosten lisäksi on hyvä myös tarkistaa, että uudella ylläpitäjällä on käytössä heidän omat nimipalvelimet. Siirron jälkeen domain saattaa vielä edelleen toimia Finqun nimipalvelimien kautta, mikä tarkoittaa sitä, että käytännössä domain toimii edelleen meidän kauttamme. Tämän nimipalvelinasian saat nopeiten selville kysymällä domainin uudelta ylläpitäjältä.

Vaihe 4 – tarkista että kauppa toimii ja pyydä Finqulta salaus verkkokauppaan

Kun domain on siirretty ja ohjattu Finquun, kokeile vielä, että kauppasi varmasti toimii siinä ihan oikein. Tarkista, että kaupan osoite on selaimen osoiterivillä www.kauppasiosoite.fi (huom: osoitteen alussa www-alku (tai muu valitsemasi etuliite)). Kokeile myös laittaa tuotteita ostoskoriin. Jos tuotteet menevät koriin ja pääset kaupan kassalle saakka, niin domain on kunnossa.

Kun domain on ok uudessa palvelussa, voit tilata Finqun asiakaspalvelusta kauppaasi veloituksettoman salauksen. Sen käyttöönotto kannattaa, koska asiakkaat sekä myös Googlen hakukone arvostavat tänä päivänä enemmän salattuja sivustoja.